Измина и тазгодишният (7-ми подред) Splitboard Festival в планина Пирин. След участието ми в последните години, реших да споделя няколко думи за това уникално събитие и хората, които го посещават – същите хора, които ми повлияха толкова много през последните години, от които научих толкова много за планината, ските и сноуборда.

Чудих се как да подходя с писането и реших в следващите редове да отговоря на следните въпроси:

– Какво е splitboard?
– Каква е идеята на фестивала?
– Как премина 7-то издание (през 2019г.)?
– Защо фестивалът е значим?

Какво е splitboard?

Splitboard-ът е вид сноуборд, който може да се разделя на 2 части, които в комбинация с „колани за пантене“ (climbing skins) позволяват на сноубордиста да практикува туринг (touring) и по този начин да изкачва склонове. Или казано по друг начин, позволява на сноуборда да се превърне в 2 отделни ски за пантене.

След достигане на точката, от която ще започне спускането (обикновено някой връх извън рамките на курорта), двете отделни част на splitboard-а се съединяват, коланите и щеките (нужни само при качване) се прибират в раницата и сноубордът е готов за употреба по начина, по който повечето от нас са свикнали да виждат.

Каква е идеята на фестивала?

Сплитборд фестивалът е организиран от екипа на Split the mountain и е уникален по рода си в България. В последните години фестивалът събира сплитбордисти в 3 поредни дни на х. Безбог в Пирин.

За събитието хижата приютява над 70 души, които по принцип прекарват голяма част от свободното си време в планината, практикувайки (не само) сноуборд или ски. Всички от тях практикуват Freeride стила, карайки по извънпистови и необработени терени.

Сред участниците може да срещнете както такива, които професионално се занимават с дейности в планината, така и дългогодишни любители на много високо ниво. На последно място, но не по значение, ще добавя и хората, които за пръв път виждат какво е да разглобиш един сплит, колко лепкави (или пък не  ) могат да бъдат коланите за пантене и колко тъпо е да ги залепиш в обратната посока.

Как премина 7-то издание?

Организирано каране

3-те дни на фестивала преминаха в организирано каране в района с планински водачи и безплатно тестване на сплитбордове от марките Jones, Burton, Furberg, оборудвани с автомати Spark (split екипировката е осигурена от магазини SplitshopDropInMicroXtreme).

Лавинна безопастност и първа помощ

Традиционно се проведоха и тренировки на полигон за лавинна безопасност. Постоянното подобряване на знанията и уменията за лавинна безопасност винаги са основна тема за хората, занимаващи се с този вид екстремно каране на ски или сноуборд.

текст и снимки https://proextreme.bg/splitboard-festival-pirin-2019/?fbclid=IwAR03fYZh-a9KP4q3RfPWivKjW40AJGz4w5DRp78uXJwLtbhdNdpx-semMOI