За твърдите мембрани и грижата за тях

Ключът към водоустойчивостта на така нареченото хард шел яке или твърда мембрана се крие в използването на висококачествени платове, като Gore-Tex, eVent, Sympatex и други подобни брандове, които са  патентовани. Тези материи се състоят от микроскопични пори, достатъчно малки, за да предотвратят проникването на течна вода, но достатъчно големи, за да позволят на водната пара (потта) да излезе през тях. 

Повечето твърди мембрани Gore-Tex Pro имат покритие на външния слой, което e устойчиво на вода (DWR – Durable Water Repellent). Благодарение на него, водата се стича по плата, вместо да попива. Въпреки това, DWR може да отслабне с времетo, намалявайки предпазните качества на якето. Това износване на покритието се получава най-вече от механично триене на натоварените участъци на якето и панталона. Пример за това са: – При носене на раница (при раменете) – Носене на сноуборд в ръка (има триене в якето) – Натъпкване на дрехите в раница или багаж и др. Затова се препоръчва повторно нанасяне, за да се запазят “водоотблъскващите” свойства на якето. 

Различните видове мембрани са разработени с различни функции и качества, според начина им на приложение. Има /дишащи/ мембрани за активно спортуване Active SHell, Hard/Pro/ Shell за пълна защита от студ и вятър, олекотен вариант за активно спортуване Super lightweight Shell с намален брой джобове и ципове, Windstopper създаден специално против вятър, много здрава мембрана предназначена за работа на открито с CORDURA или KEVLAR, но те са по-тежки и по-твърди.

Производителите използват техники като лепене или двойни шевове, за да запечатат малките отвори, създадени по време на шиенето. Тези запечатани шевове засилват устойчивостта на якето срещу вятъра, като премахват потенциални точки за проникване на вятър, осигурявайки още по-ефективна бариера. За съжаление с времето първи те започват да се разлепват.

Предлагаме ви кратки съвети за почистване и импрегнация на мембрани в няколко стъпки:


  • Започнете като почистите якето съгласно инструкциите на производителя. Използвайте мек препарат, специално предназначен за такъв тип екипировка. Това ще премахне замърсяванията, мазнините и остатъците, които може да попречат на ефективността на новото покритие. При пране в пералнята можете да сложите два чифта якета или яке и панталон.Перете при 30 градуса температура.

  • Изберете продукт за импрегниране, подходящ за материала на вашето яке. Има на разположение опции за нанасяне със спрей или течни препарати, за пране с пералня. Уверете се, че е съвместим с материала на якето (Gore-Tex, eVent и др.). Импрегниращият препарат поставете в отделението на пералнята за омекотител. 

  • Следвайте внимателно инструкциите на производителя на продукта. За типовете нанасяне с пръскане, равномерно пръскайте върху чистото, леко влажно още яке, като държите спрея на разстояние от 15 до 20 сантиметра. Осигурете пълно покритие, но избягвайте пренасищане. При импрегнантите за пране в пералня, следвайте указанията за дозировка. 

  • Сушете мембраните си на закачалка 

  • Преди употреба на дрехата се уверете, че тя е напълно изсъхнала